Ronde biljarttafel

ronde biljarttafelCafé De Statie in de Spoelewijk in Lokeren (België) heeft al vele jaren een ronde biljarttafel.

“Wij waren eerder dan de Nederlanders”

Laatst stond in een Belgische  krant een artikel over een nieuwe ronde biljarttafel, ontwikkeld door de Nederlandse broers Bocxe. Die uitvinding is echter niet zo origineel. In café De Statie in de Spoelewijk in Lokeren spelen ze hun potje biljart al jaren op een ronde tafel. “Die tafel staat hier al sinds 1997. Wij waren dus veel eerder dan de Nederlanders”, benadrukt cafébaas Rony De Geest.

Patent

De ronde biljarttafel werd ontwikkeld door caféspelen Ros uit Knesselare. “We hebben er slechts een vijftiental exemplaren van geproduceerd. De tafel in café De Statie in Lokeren is de enige in het Waasland. We hadden er een patent op, maar na enkele jaren hebben we dat niet meer vernieuwd”, zegt Sabine Lomme van caféspelen Ros.

Tactisch

Het spelletje op een ronde tafel is veel technischer en tactischer dan op een traditionele biljarttafel. “De ronde band geeft het spel een andere dimensie. Het spel dat in café De Statie gespeeld wordt, is een combinatie van tapbiljart en snooker. Op de tafel liggen twaalf ballen: vijf gele, vijf blauwe, een zwarte en één witte.

Biljarten in Lokeren