Zomertijd

zomertijdIn de nacht van zaterdag 29 maart 2014 op zondag 30 maart 2014 gaat de zomertijd in. De klok wordt dan om 02.00 uur één uur vooruit gezet naar 03.00 uur. Dus slapen we deze nacht één uur minder. In de nacht van zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober wordt de klok weer één uur achteruit gezet.

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt).Meer weten over tijd en klokken kijk dan op de site van Klok & Peel Museum te Asten.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting.