Wintertijd gaat in !

klok wintertijdIn het weekend van week 43, in de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober, gaat de wintertijd weer in. In de nacht van zaterdag op zondag, om 03:00 uur, wordt de klok voor de 37ste keer een uur teruggezet naar 02.00 uur en kun je dus een uurtje langer slapen.Dit is het enige moment in het jaar dat je tijd kan winnen.

Standaardtijd

De wintertijd is eigenlijk de ‘standaardtijd’ en duurt vijf maanden. Het is de zomertijd waarbij hier van afgeweken wordt door de klok een uur vooruit te zetten.

Europese Unie

Zo’n 70 landen in de wereld verzetten momenteel twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de wintertijd van het laatste weekend van oktober tot het laatste weekend van maart.

Rusland

In tegenstelling tot ons land schakelt Rusland dit weekend niet over op het winteruur. In Moskou blijft voorlopig de zomertijd van kracht. Het winteruur, de echte tijd, werd er twee jaar geleden afgeschaft. Het tijdsverschil tussen Nederland en Moskou blijft dus drie uur in plaats van twee.

Biologische klok

Met de ingang van de wintertijd komt de menselijke biologische klok terug in het normale ritme. Bij de overgang van zomer- naar wintertijd duurt de dag eenmalig 25 uur.